Hundar och jakt

Många människor delar intresset av att jaga och det är inte ovanligt att man även ser till att ha med sig sin bästa vän på jaktturen, nämligen hunden. Hunden har länge varit ett mycket bra verktyg när man talar om jakt och tränas hunden rätt, gör den ett mycket viktigt arbete för jägaren.

En jakthund är inte en specifik ras, utan här finns det många olika bra hundraser att välja mellan. Vinthunden kommer i många olika storlekar och typer och gör sig fantastiska att använda i jakt då de har en mycket skarp syn, nyfikna, lättldog-1587082_960_720 (1)ärda och självklart blixtsnabba.

Alla hundraser har sina egna färdigheter och egenskaper. Bassethund, Beagle eller Finsk stövare är några av de raser som har ett fantastiskt luktsinne. En spårhund, som det också kallas, är en hund som har tränats till att känna igen olika förändringar i dofter. På detta sätt kan hunden meddela jägaren om ett eventuellt djur finns i närheten och är på så vis en mycket bra hjälpreda under jaktens gång.

Ett ord som alla troligtvis säkert hört, även om man själv inte är så speciellt intresserad av jakt, är ordet “fågelhundar”. Med fågelhund menar man vanligtvis Retriver, Setter eller olika Spannielraser, vilka är de vanligaste raser när det kommer till att jaga olika typer av fåglar. Vissa av raserna har simhud mellan tårna, vilket gör dem till utmärkta simmare och kan hämta upp ett byte ur vattnet på bara sekunder.

Trots att många av dessa hundraser har egenskaperna som krävs för att bli en bra följeslagare vid jakt, så är det betydligt viktigare att se till att man tränar hunden rätt från början. Genom att börja i en tidig ålder, göra träningen rolig, men även ha tålamod nog att inte stressa fram något, kan man vara säker på att man får en jaktkompis som finns vid ens sida i alla väder.

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *