Träna jakt tillsammans med hunden

Att träna jakt tillsammans med sin hund är ett roligt sätt att se till att stärka banden mellan sig, men även finna ett gemensamt intresse med sin kamrat. Träningen bör börja tidigt i hundens liv och efter att hunden har fått grepp om grundlydnad, ädog-1012713_960_720r det dags att ta träningen till en högre nivå.

Den största förutsättningen för att din hund ska lyckas med sin träning är att den är 12 månader eller äldre, hunden bör ha fått lite extra träning när det kommer till inkallning och apportering, och att du och hunden förstår varandras språk. Det är inte enbart hunden som behöver arbeta och träna för att bli en bra jägare, du som ägare måste se till att vara konsekvent i din träning, kunna läsa av din hund, sätta mål, men även inse att det inte behövs mer träning än 5-15 minuter per dag. Träningen bör vara så varierande som möjligt och det är viktigt att ha en stor dos av tålamod och inte ha alldeles för bråttom med träningen.

Lydnad är något som är mycket avgörande för att jakten tillsammans med hunden ska gå som båda önskar. Trots att hunden lyssnar till dina kommandon är det aldrig fel att anmäla sig till en lydnadskurs, något som gör båda gott och skapar en mycket närmare relation. Idag finns det många olika typer med lydnadskurser, välj en som har en målsättning på jaktträning.

Kom ihåg att alla hundar är unika och alla inlärningsrutiner fungerar inte för alla hundar. Våga testa dig fram och se vad just din hund svarar bäst på. Ett bra tecken på att träningsmetoden inte fungerar är att se om hunden är glad under träningen eller inte. Skulle hunden visa tecken på irritation eller nedstämdhet betyder det att något är fel och träningen kommer inte att ha den effekt som man önskar.

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *