Välj uppfödare med omsorg

Hunduppfödning är inte bara en verksamhet och ett sätt att tjäna pengar, utan anses mer vara en stor passion och intresse. Hunden är en levande varelse med känslor och behöver en uppfödare som är beredd på att lägga ner ett stort arbete på uppfödningen och djuren.

Majoriteten av alla kennlar och uppfödare sköter sitt arbete från hemmet. Detta gör att det krävs en mycket god hemmamiljö och att man ser till att man kan förse tiken och de nya valparna med all den vård och omsorg som de behöver.490921125_6a5a6c0a1b_z

Idag är det tyvärr mycket vanligt att det finns många oseriösa uppfödare i hundvärlden, vilket har försvårat det mycket för de uppfödare som verkligen är ärliga och ser till att sköta allting på rätt sätt. Det är inte ovanligt att hundar säljs som renrasiga, fast det i själva verket kan vara en blandrashund som man betalar för. Inte bara hundrasen spelar in när det kommer till en oseriös uppfödare, sjukdomar, skador och missbildningar ökar i takt med att den svarta marknaden för hundavel blir större och större.

Som köpare är det viktigt att man ser till att inte stödja den svarta marknaden genom att köpa en hund från en oseriös uppfödare. Tikarna paras oftast i en tidig ålder och man försöker få till så många kullar som möjligt från en och samma hund. Detta gör att modern inte hinner läka ordentligt innan hon paras ytterligare en gång.

En seriös uppfödare sätter alltid hunden först och vet om vikten och ansvaret som krävs för att hundarna ska må bra och hamna hos nya ägare som kommer att ge dem den bästa starten i livet. Här handlar det inte främst om pengar, utan om hundens välmående och framtid. Att arbeta som uppfödare är ett mycket stort ansvar, men ingen anledning att tveka om man känner att man vill börja lära sig yrket på en professionell nivå.

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *